18 lutego 2013

Pasztecik galicyjski z tuńczykiem

Pasztecik galicyjski z tuńczykiem, czyli empanada gallega de atún lub de bonito, to typowa potrawa pochodząca z Galicji, znana i spożywana w całej Hiszpanii. 

Jak już wcześniej wspomniałam - w przepisie na pasztecik galicyjski z dorszem i rodzynkami, który znajdziecie tutaj - tego typu paszteciki, czyli empanady, przygotowuje się w Hiszpanii z różnorodnymi składnikami: z mięsem, z rybami, z owocami morza i z warzywami.


Składniki (na formę o wymiarach 21x31 cm - połowa dużej blaszki z piekarnika):

Nadzienie:

300 g tuńczyka w oliwie z oliwek lub w sosie własnym
1 cebula
2 zielone papryki (małe) lub 1 duża
1 mała czerwona papryka
3 dojrzałe pomidory lub sos pomidorowy
1 jajko na twardo
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

Ciasto:

300 g mąki pszennej chlebowej
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli

125 ml oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonej wędzonej papryki w proszku (pimentón dulce lub pimentón de la vera)



Przygotowanie:

Grzejemy 125 ml oliwy z oliwek. Dodajemy paprykę w proszku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.


Ciasto:

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Drożdże rozdrabniamy i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. 


Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże. Mieszamy. Dodajemy 100 ml oliwy z oliwek z papryką w proszku (resztę oliwy z papryką wykorzystamy do posmarowania empanady, przed włożeniem do piekarnika).


Formujemy kulę, którą odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1 godzinę - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.



Po tym czasie, ciasto dzielimy na 2 części (jedna powinna być trochę większa od drugiej). Rozwałkowujemy na cienkie placki. Placek z większej części wykładamy na spód i na boki formy. Mniejszym plackiem przykryjemy nadzienie.


Nadzienie:

Cebulę i papryki drobno kroimy, w kostkę. Grzejemy 2 łyżki oliwy,  na które wrzucamy pokrojoną cebulę. Dodajemy trochę soli i przykrywamy pokrywką. Dusimy przez kilka minut na małym ogniu. 

Następnie dodajemy papryki i smażymy do miękkości, na małym ogniu i pod przykryciem.


Pomidory kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne i ucieramy na tarce. 

Starte pomidory dodajemy do papryki i cebuli. Smażymy do miękkości. Solimy do smaku i wykładamy na sitko, aby usunąć nadmiar płynu.


Do warzyw dodajemy rozdrobnionego i odsączonego tuńczyka. Mieszamy i solimy do smaku.


Farsz wykładamy na ułożone na spodzie formy ciasto. Na nadzienie wykładamy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę. 


Przygotowanym wcześniej mniejszym plackiem ciasta, przykrywamy nadzienie. Całość zamykamy nakładając wystające brzegi ciasta (ze spodu) na wierzchnią warstwę empanady.


Na środku empanady zrobić otwór i całość posmarować resztą oliwy z papryką w proszku. Przedziurkować wierzch pasztecika widelcem.

Przyozdobić resztą ciasta, jeśli takie posiadamy. 


Piec przez 30-40 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Po upieczeniu zostawić na kratce, do wystudzenia. Podawać zimną lub podgrzaną.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...