22 lutego 2013

Meksykańskie fajitas z kurczakiem i wołowiną

Dziś trochę smaku maksykańskiego: kurczak, wołowina, zielona i czerwona papryka oraz cebula - smażone z dodatkiem przyprawy do fajitas - zawinięte w pszenne torille.

Proponuję wykonanie domowych torilli, które można oczywiście zastąpić gotowymi (kupionymi w supermarkecie) pszennymi lub kukurydzianymi tortillami meksykańskimi.

Bez wątpienia, te zrobione przez nas w domu nie będą tak perfekcyjne pod względem kształtu i grubości jak te gotowe, ale mimo tego namawiam do podjęcia wyzwania.


Składniki (na 2 osoby):


Tortille (8 małych):

125 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju słonecznikowego lub margaryny
70 ml ciepłej wody

Nadzienie:

2 małe lub 1 duży filet z wołowiny
2 małe lub 1 duży filet z kurczaka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
przyprawa do fajitas (przykładowo taka jak na poniższym zdjęciu)
sól
25 ml wody
olej słonecznikowy


Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać wodę, olej lub margarynę i wyrobić ciasto. 



Podzielić na 4 części, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut.


W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Kurczaka i wołowinę kroimy w paski. Smażymy na dużym ogniu (bez soli) na kilku łyżkach oleju. 

Gdy mięso się zarumieni, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy łyżeczkę lub dwie (w zależności od upodobań) przyprawy do fajitas. Mieszamy i wyjmujemy mięso z patelni.


Na olej po mięsie wrzucamy pokrojone w paski warzywa. Solimy. Smażymy przez kilka minut na dużym ogniu. 

Dodajemy jeszcze jedną lub dwie łyżeczki przyprawy do fajitas i następnie wlewamy 25ml wody. Smażymy na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. 

Do warzyw dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. 


Wracamy do torilli. Każdą z części ciasta dzielimy na dwie. 

Przy użyciu miski o płaskim dnie lub wałka do ciasta formujemy okrągłe i w miarę możliwości cienkie placki.


Wrzucamy tortille na gorącą i suchą patelnię i smażymy 2 minuty z każdej strony. 

Gotowe torille zawijamy w folię spożywczą, żeby nie wyschły.




Źródło: www.mercadocalabajio.com

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...