1 lutego 2013

Kalmary w sosie własnym

Dziś bardzo prosty sposób przygotowania kalmarów - w sosie własnym, czyli w sosie z naturalnym atramentem z kalmara.

Do przygotowania potrawy możemy użyć barwnika/atramentu prosto z kalmara, kupując go w całości wraz z wnętrznościami i barwnikiem lub możemy kupić naturalny atrament sprzedawany w małych plastikowych saszetkach (po 4g).


Składniki:

2 kalmary
1 duża cebula lub 2 dymki
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (pimentón)
12 g atramentu z kalmara (3 saszetki)
natka pietruszki
sól
oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Kalmary myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy skórę. Kroimy na kawałki.

Kroimy drobno cebulę i papryki. Smażymy przez kilka minut na dwóch łyżkach oliwy z oliwek.

Dodajemy kalmary, liście laurowe, paprykę w proszku i solimy. Mieszamy i smażymy przez kilka minut.


W międzyczasie moździerzu rozdrabniamy czosnek i pietruszkę. Dodajemy atrament i dokładnie mieszamy.


Dodajemy do kalmarów. Mieszamy. Wlewamy trochę wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, do miękkości (przez około 1h) i w razie potrzeby dolewając po trochu wodę.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...