19 lutego 2013

Dżem z ananasa, mandarynek i bananów

Kolejny zimowy dżem, tym razem z ananasa, mandarynek i bananów z nutą imbiru.


Składniki:

600 g ananasa (obranego i bez środkowego twardego rdzenia  - cały ananas ważył około 1,7 kg)
5 mandarynek (500-600 g obranych)
2 małe banany
300 g cukru
sok z 1 cytryny
szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Mandarynki obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Ananasa obieramy, usuwamy środkowy rdzeń i kroimy w kostkę.

Wrzucamy pokrojone owoce na patelnię. Podgrzewamy na małym ogniu.



Dodajemy sok z cytryny, cukier i szczyptę imbiru (opcjonalnie). 



Mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 30 minut.

Banany rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do reszty owoców. 



Smażymy przez 15 minut, po czym rozdrabniamy blenderem; cały lub część dżemu.


Dodajemy rozdrobnioną część dżemu do reszty i podgrzewamy, do uzyskania pożądanej konsystencji.


Włożyć gorący dżem do wygotowanych lub wyprażonych słoików i zakręcić.

Pozostawić słoiki odwrócone do góry dnem do całkowitego wystygnięcia lub - jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem - pasteryzujemy słoiki z dżemem w piekarniku lub w garnku z wodą.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...