11 lutego 2013

Churros

Churros to słodki wypiek, najczęściej podłużny o przekroju w kształcie gwiazdy, bardzo popularny w Hiszpanii i w wielu krajach Ameryki Południowej i Środkowej.

Churros je się najczęściej na śniadanie lub na podwieczorek. Spożywa się je maczając w gorącym napoju, najczęściej w czekoladzie (churros con chocolate (hiszp.) lub xurros amb xocolata (kat.)), ale także w kawie z mlekiem lub w mleku.

Można je kupić w specjalnych sklepach zwanych Churrería (kat. Xurrería) lub w przydrożnych przewoźnych kioskach.




Składniki (na 3 porcje - 18 churros):

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki cukru + cukier do posypania gotowych churros
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

Przygotowanie:

Zagotować wodę z oliwą, solą i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do gotującej wody, którą należy zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. 



Wyłożyć gorącą masę na stolnicę i wyrabiać ciasto przez chwilę, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Włożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.


Wyciskać podłużne churros. Smażyć na rozgrzanym oleju (olej nie powinien być za zimny, bo wtedy churros nasiąkną olejem i nie powinien być też zbyt gorący, bo wtedy za szybko się zarumienią i w środku będą surowe), do zarumienienia


Wyłożyć na papierowe ręczniki. Przed podaniem posypać cukrem. 


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...