15 lutego 2013

Biała fasola z krewetkami i małżami

Dziś pikantne - ale niekoniecznie, jeśli ktoś nie lubi - danie jednogarnkowe z białej fasoli i owoców morza w postaci krewetek i małży, gotowanych w białym winie.



Składniki:

400 g ugotowanej białej fasoli (może być ze słoika lub z puszki)
20 krewetek (obranych)
250 g małży (użyłam berberechos)
1 cebula
200 ml białego wina
3 ząbki czosnku
1 suszona lub świeża papryka chili (w moim przypadku suszona guindilla)
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz



Przygotowanie:

Suszoną paprykę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy gniazdo nasienne i suszymy paprykę papierowym ręcznikiem.

Małże moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem grubej soli,  zmieniając kilkakrotnie wodę.

Kroimy drobno cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy wszystko na 2 łyżkach oliwy, przez kilka minut.


Dodajemy małże (bez wody), wlewamy wino i przykrywamy pokrywką. Gotujemy do czasu, aż małże się otworzą. Wyrzucamy zamknięte małże.


Dodajemy fasolę i trochę wody lub bulionu rybnego, jeśli taki posiadamy.


Gotujemy przez 5 minut, po czym solimy do smaku i następnie dodajemy posolone wcześniej krewetki.

Gotujemy przez kolejnych 5 minut i następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Podajemy z chlebem, w głębokich talerzach.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...