11 stycznia 2013

Zupa krem z marchwi z ciecierzycą i tahini

Dziś proponuję zupę krem z marchwi znalezioną na blogu smittenkitchen.com. Muszę przyznać, że zaintrygowały mnie w niej przede wszystkim dodatki: prażona ciecierzyca, sos z pasty tahini i cytryny oraz chipsy z pity; wszystkie nawiązujące, bez wątpienia, do kuchni arabskiej.


Składniki (na 4 porcje):

Zupa:

1 kg marchwi
1 cebula (użyłam 1/2 białej i 1/2 czerwonej)
4-5 ząbków czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
kolorowy pieprz
1/2 łyżeczki soli
szczypta zmiażdżonej papryki chili (chili flakes



Sos: 

3 łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek wody

Ciecierzyca:

400 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego kminu

Chipsy z pity:

4 chlebki pita
1 łyżka oliwy z oliwek
papryka chili w proszku (opcjonalnie)
sól, nasiona sezamu 

Przygotowanie:

Zupa:

Marchew, cebulę i ząbki czosnku myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku grzejemy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią pokrojone warzywa. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy przez około 15 minut. 





 Po tym czasie wlewamy bulion warzywny, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 30 minut. 



Schładzamy zupę i następnie miksujemy ją w blenderze na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Sos:

W miseczce wymieszać 3 łyżki pasty tahini z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodać kilka łyżek wody, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji sosu.


Ciecierzyca:

Ciecierzycę ugotować i osuszyć. 

W małej miseczce wymieszać oliwę z solą i kminem i następnie dodać ją do ciecierzycy. Wymieszać.



Wyłożyć ciecierzycę na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i piec, przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC .


Chipsy z pity:

Wymieszać oliwę z solą i ostrą papryką lub/i z sezamem. Chlebki pita posmarować oliwą i następnie pokroić na 8 części. Piec w piekarniku przez około 5 minut (do zarumienienia się chipsów) w teperaturze 220ºC.







Źródło: smittenkitchen.com


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...