16 stycznia 2013

Tarta z grillowanymi warzywami i hummusem

Dziś śródziemnomorska tarta z grillowanymi warzywami i hummusem z dodatkiem suszonych pomidorów znaleziona we wspomnianej w poprzednim wpisie aplikacji Evernote Food.

Składniki (na 2 osoby):

Grillowane warzywa:

2 pomidory
1 czerwona cebula
1 bakłażan
1 cukinia
5 ząbków czosnku
sól
świeżo zmielony czarny lub kolorowy pieprz
suszone płatki chili
oliwa z oliwek

Ciasto:

2 szklanki mąki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki bardzo zimnej wody gazowanej 
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz

Hummus:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1/4 szklanki suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka tahini
2 łyżki soku z cytryny
sól
woda z gotowania ciecierzycy (około 20 łyżek) lub woda z puszki lub słoika, jeśli używamy ciecierzycę z puszki lub ze słoika

Przygotowanie:

Grillowane warzywa:

Warzywa dokładnie myjemy, kroimy na połówki lub w cienkie plastry, solimy i smarujemy oliwą (3-4 łyżki) wymieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem, suszonymi płatkami chili oraz drobno pokrojonym lub przeciśniętym przez praskę, czosnkiem.



Grillujemy warzywa przez 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Jeśli nie kroimy warzyw w plastry przed pieczeniem, należy je pokroić po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu.


Ciasto:

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki wymieszanej z solą i pieprzem. W osobnej miseczce mieszamy oliwę z wodą gazowaną, aż do uzyskania prawie kremowej konsystencji (przez około 2 minuty).


Dodajemy mieszankę wody z oliwą do suchych składników i dokładnie mieszamy. Następnie zagniatamy przez chwilę masę w dłoniach - jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy jeszcze 2-3 łyżki wody gazowanej; pamiętając, że masa nie powinna być też klejąca. 

Nie należy wyrabiać masy zbyt długo, gdyż nie musi ona być gładka i jednolita, lecz powinna być na tyle zwięzła, żeby można było z niej  uformować 2 kulki.


Następnie wkładamy każdą z kulek ciasta między dwoma arkuszami  papieru do pieczenia lub w środek arkusza złożonego na pół i rozwałkowujemy ciasto, starając się wałkować tylko w jednym kierunku. 


Przyciąć ciasto do uzyskania pożądanego kształtu i przedziurkować je widelcem. Piec przez około 15 minut w temperaturze 220ºC.


Hummus:

Suszone pomidory zalać gorącą wodą i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć je z wody i pokroić na małe kawałki.

Ugotowaną ciecierzycę włożyć do blendera (pamiętając o zachowaniu wody z gotowania ciecierzycy). Dodać pomidory, tahini, oliwę, sok z cytryny, sól, czosnek i kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy - w miarę rozdrabniania składników w blenderze dodawać wodę, aż do uzyskania konsystencji pasty.



Schłodzone ciasto posmarować hummusem. Na nim ułożyć pokrojone w plastry warzywa i włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. 




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...