21 stycznia 2013

Sardynki z rodzynkami i orzeszkami sosnowymi

Dziś proponuję pieczone sardynki nadziane rodzynkami, orzeszkami sosnowymi, czerwoną cebulą i natką pietruszki, czyli sardinas con pasas y piñones.


Składniki (na 2 porcje):

8 świeżych sardynek
1 czerwona cebula
50 g rodzynek
50 g orzeszków sosnowych
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki
sól 
pieprz

Przygotowanie:

Sardynki myjemy, odcinamy głowy, usuwamy wnętrzności i czyścimy z łusek. Następnie je filetujemy, czyli usuwamy ości, jeszcze raz myjemy i na końcu suszymy papierowym ręcznikiem.


Nadzienie:

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z 3 łyżkami soku z cytryny, przez 2-3 minuty. Następnie do cebuli dodajemy rodzynki, pokrojoną natkę pietruszki i orzeszki sosnowe, które można wcześniej zarumienić na suchej patelni.


Osuszone sardynki ''otworzyć'', posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem i następnie na każdym filecie położyć nadzienie, po czym zwinąć ryby w rulon (od głowy do ogona).


Rulony z filetów ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić pozostałym sokiem z cytryny. Zapiekać w temperaturze 180-200ºC, przez 15 minut.



Źródło: aplikacja Recetario.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...