28 stycznia 2013

Ryż z grzybami, krewetkami i karczochami

Dziś proponuję kolejny przepis z cyklu ''morze i góry'', czyli mar y montaña (hiszp.) lub mar i muntanya (kat.). Grzyby i karczochy jako przedstawiciele gór i krewetki reprezentujące morze.

Inne przepisy z tego cyklu, które możecie znaleźć na blogu to: pulpety z mątwą i omułki z kiełbasą chorizo w sosie winno-pomidorowym.

Składaniki (na 4 porcje):

400 g ryżu typu bomba (ryż średnioziarnisty)
300 g krewetek (około 20 sztuk)
250 g grzybów (świeżych lub suszonych)
1 cebula
2 karczochy
szczypta szafranu (w postaci suszonych włókien lub sproszkowanego)
1 łyżka miąższu z papryki choricero (pimiento choricero), można ją zastąpić 1 łyżeczką papryki w proszku
sól
oliwa z oliwek
woda lub bulion warzywny
            



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Karczochy myjemy i obieramy z zewnętrznych stwardniałych płatków (jak w tym przepisie) i następnie kroimy w plastry.


Krewetki myjemy i następnie odcinamy głowy i usuwamy pancerze i ogony. 

Głowy krewetek smażymy przez kilka minut na 5 łyżkach oliwy z oliwek, po czym usuwamy je z patelni i wyrzucamy.


Na oliwie po głowach krewetek smażymy cebulę. Dodajemy pokrojone karczochy i grzyby (suszone grzyby powinny być uprzednio namoczone w wodzie i gotowane przez około 5 minut). Solimy.


Następnie dodajemy miąższ z papryki choricero lub 1 łyżeczkę papryki w proszku oraz szafran. Dokładnie mieszamy i wlewamy wodę lub bulion warzywny (ilość zależy od ryżu, który używamy do przygotowania potrawy i powinna znajdować się na opakowaniu  ryżu).


Doprowadzamy do wrzenia i następnie dodajemy ryż. 

Rozprowadzamy go dokładnie po powierzchni patelni, zmniejszamy ogień i gotujemy, bez mieszania, przez czas wskazany przez producenta, na opakowaniu ryżu.


W międzyczasie, na osobnej patelni zarumienić obrane wcześniej krewetki. Posolić.


Gdy ryż bedzie miękki, posolić do smaku i następnie dodać zarumienione krewetki.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...