14 stycznia 2013

Pierożki wonton ze szpinakiem

Jak zapewne już zauważyliście, ostatnie przepisy, które pojawiają się na blogu nie są hiszpańskimi daniami, lecz bazują się na kuchniach dalekich krajów (kraje arabskie, Chiny), a wszystko za sprawą nowej aplikacji Evernote Food, którą ostatnio zainstalowałam i w której znalazłam kilka interesujących przepisów, którym nie mogłam się po prostu oprzeć.

Przepisy, kóre można przeglądać w tej aplikacji i następnie zachować, pochodzą z licznych i różnorodnych blogów zawierających receptury wielu  kuchni z różnych stron świata.

Dziś kolejna inspiracja, tym razem bardzo popularne danie kuchni chińskiej, wontony w bulionie warzywnym z dodatkiem imbiru. 


Składniki (na 4 porcje):

Pierożki:

Gotowe ciasto na pierożki wonton (wonton wrappers 40-50 sztuk)
300 g mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe, indycze lub mieszane)
140 g szpinaku (można dać trochę więcej, np. 200 g)
300 g kapusty
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub wina ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 łyżka skrobi kukurydzianej (cornstarch)
1/4 szklanki wody + 1 łyżka skrobi kukurydzianej (do sklejania pierożków)

Bulion:

1,5 - 2 litry wywary warzywnego lub z kurczaka
2 cm kawałek świeżego imbiru
kolendra

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i podgrzewamy na patelni do zwiędnięcia. Odciskamy z wody. 



Kapustę trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy szpinak i zasypujemy 2 łyżeczkami soli. Mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy wodę ze szpinaku i kapusty.



Dodajemy mięso oraz drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sos sojowy, ocet winny i olej sezamowy.


Następnie dodajemy skrobię kukurydzianą i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.


Ciasto na wontony jest bardzo podobne do ciasta na pierogi (mąka i woda), które rozwałkowuje się bardzo cienko i następnie kroi w kwadraty. Jeśli ktoś ma ochotę i czas może przygotować ciasto samemu, w przeciwnym razie może kupić gotowe ciasto, dostępne w sklepach z orientalną żywnością lub w sklepach internetowych i tym samym zaoszczędzić czas. 

W następnej kolejności przystępujemy do lepienia pierożków. Przygotowujemy 1/4 szklanki wody wymieszanej z 1 łyżką skrobi kukurydzianej.

Na każdy kwadrat ciasta kładziemy łyżeczkę farszu. Smarujemy  dwa prostopadłe boki wodą ze skrobią i zamykamy kwadrat tworząc trójkąt. Należy dokładnie docisnąć dwie części ciasta, żeby usunąć z pierożków powietrze. W najdłuższym z boków trojkąta robimy małe wgłebienie i następnie zawijamy jeden z końców trojkąta do środka. Smarujemy go odrobiną wody ze skrobią i doklejamy do niego 2 koniec.




Następnie przygotowujemy bulion. Do wywaru warzywnego dodajemy pokrojony na małe kawałki imbir i zagotowujemy.


Na gorący bulion wrzucamy pierożki i gotujemy przez około 5 minut od wypłynięcia wontonów na powierzchnię. Dodajemy listki kolendry.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...