9 stycznia 2013

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Po długim odpoczynku świątecznym, dziś proponuje łososia pokrytego sosem szpinakowo-beszamelowym i zawiniętego w ciasto francuskie.




Składniki (na 2 porcje):

200 g fileta z łososia
150 g szpinaku
25 g masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jajko



Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyć, osuszyć i drobno pokroić.

Masło rozpuścić na patelni, dodać szpinak i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać mąkę i wymieszać. 


Smażyć na średnim ogniu, dodawając po trochu mleko. W miarę smażenia szpinak powinien nabierać konsystencji sosu beszamelowego. Posolić oraz dodać świeżo zmieloną gałkę muszkatołową i pieprz.


Ciasto francuskie przekroić na dwie części i na każdej z nich położyć kawałek, opruszonego solą i pieprzem, łososia. 

Rybę przykryć schłodzonym sosem szpinakowo-beszamelowym i następnie przykryć łososia dłuższymi bokami ciasta. 


Zamknąć powstałe w ten sposób paczuszki zaginając pozostałe boki ciasta. Na środku wydrążyć otwór i następnie posmarować roztrzepanym jajkiem wierzchnią część paczuszek. Piec przez 15-20  minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC




 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...