23 stycznia 2013

Karczochy w białym winie

Karczochy (alcachofas) to warzywa bardzo popularne w kuchni hiszpańskiej. Są one przygotowywane na wiele sposobów i podawane jako pierwsze danie (entrante lub primer plato), jako dodatek do dania głównego (guarnición) lub jako przekąska czyli tapa.

Warzywa te dodaje się także do potraw z ryżu (risottos, arroces caldosos), dań jednogarnkowych (potajes), zup czy makaronów (cazuela de fideos).

Najpopularniejszym sposobem jedzenia karczochów jest odrywanie płatków, maczanie ich w sosie np. alioli lub ziołowym, i wysysanie mięsistej części, poczynając od nasady.



Składniki:

6 karczochów
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1/2 szklanki białego wina
1 łyżka bułki tartej
oliwa z oliwek
woda
sól
pieprz
natka pietruszki 


Przygotowanie:

Karczochy płuczemy pod bieżącą wodą, po osuszeniu usuwamy zewnętrzne stwardniałe łuski okrywy kwiatostanów (kontynuować usuwanie do momentu pojawienia się zielono-żółtego środka) i odcinamy nożem 3-4 cm czubka. Kroimy na 2 części i wkładamy do miski z wodą i sokiem z 1/2 cytryny.



Czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy przez moment na oliwie, w garnku. Dodajemy karczochy oraz wino i sok z drugiej połowy cytryny.

Dodać bułkę tartą, posolić i popieprzyć. Wlać wodę, nie zakrywając  nią całkowicie karczochów. Przykryć pokrywką i gotować przez 10-15 minut na średnim ogniu.


Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Źródło: www.directoalpaladar.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...