25 stycznia 2013

Dżem z dyni, mandarynek i jabłek z sokiem pomarańczowym

Smaczny jesienno-zimowy dżem o prześlicznym pomarańczowym kolorze. Warto spróbować.



Składniki:

500 g dyni (bez skóry i gniazd nasiennych)
4 mandarynki
2 jabłka golden
świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
400 g cukru
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
skórka z 1 lub 2 pomarańczy (można też dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową)


Przygotowanie:

Dynię i mandarynki kroimy w kostkę (pamiętając o usunięciu pestek z mandarynek) i wrzucamy na suchą patelnię. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i dodajemy do owoców. Całość podgrzewamy na średnim ogniu.


Dodajemy cukier i imbir.


Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka.


Skórki po pomarańczach, po usunięciu z nich białych części, wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy przez 10 minut i następnie wylewamy wodę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy i następnie ugotowane skórki drobno kroimy i dodajemy do reszty owoców (można dodać gotowaną skórkę z 1 pomarańczy i kilka kawałków skórki kandyzowanej).


Smażyć dżem przez 40 minut i następnie, w zależności od upodobań, rozdrobnić w blenderze (można rozdrobnić całość dżemu lub tylko jego część pozostawiając wyczuwalne kawałki owoców).


Włożyć gorący dżem do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić. Pozostawić słoiki odwrócone do góry dnem do całkowitego wystygnięcia dżemu lub jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem pasteryzujemy go "na sucho" w piekarniku lub "na mokro" w garnku z wodą.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Wygląda interesująco, chyba w weekend przerobimy naszą dynię na taki dżem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...