20 grudnia 2012

Kurczak w sosie migdałowo - pomarańczowym

To kurczak o bardzo świątecznym smaku. Oprócz świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i mielonych migdałów, przepis zawiera również, charakterystyczne dla tego okresu, przyprawy: mielony imbir, goździki, kardamon i gałkę muszkatołową.
 

17 grudnia 2012

Ziemniaki z chorizo

Ziemniaki z chorizo czyli patatas a la riojana, to bez wątpienia danie na zimowe dni. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a poza tym rozgrzewające dzięki zawartości pikantnej papryki, w proszku (pimentón picante) lub/i suszonej (guindilla).
 

13 grudnia 2012

Ryż z serem pleśniowym i gruszką

Dziś proponuję połączenie słonego sera pleśniowego (użyłam sera gorgonzola) ze słodką gruszką, w postaci risotta.
Sery pleśniowe smakują bardzo dobrze z owocami takimi jak: winogrona, figi, jabłka czy gruszki;  im słodszy jest owoc, tym większy jest kontrast smakowy i tym ciekawszy jest smak całej potrawy.


11 grudnia 2012

Małże w zielonym sosie

Do tego przepisu można użyć małży o średniej wielkości, zwanych  almejas lub berberechos.
 
Podstawą zielonego sosu jest natka pietruszki i czosnek oraz oliwa, białe wino i mąka.
 

4 grudnia 2012

Mus z gofio

Gofio to mieszanka prażonych i następnie mielonych ziaren zbóż, najczęściej pszenicy lub kukurydzy.
 
Wygląd gofio podobny jest do mąki, lecz różni się od niej kolorem. Gofio ma kolor żółtawy lub brązowy, który zależy od składu i stopnia prażenia.
 
Gofio jest spożywane przede wszystkim w krajach Ameryki Południowej i Środkowej: Argentyna, Kuba, Dominikana, Urugwaj, Wenezuela i także w Stanach Zjednoczonych.
 
W Hiszpanii popularne jest ono na Wyspach Kanaryjskich, gdzie dodaje się je praktycznie do wszystkiego:  do mleka, sosów, zup, deserów, lodów, itd.
 

3 grudnia 2012

Pieczony leszcz morski

A właściwie leszczyk morski (besuguete), bo te które kupiłam miały tylko około 10 cm długości.
Jest to bardzo popularny sposób pieczenia leszcza morskiego: na plastrach ziemniaków i cytryny, w sosie pietruszkowo-czosnkowym i ze skorupką z natki pietruszki, czosnku, czerwonej papryki w proszku i bułki tartej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...