28 listopada 2012

Klopsy w sosie...

Podstawą sosu jest tzw. majado lub picada, czyli rozdrobnione w moździerzu różnorodne składniki takie jak: migdały,  czosnek, natka pieteruszki, przyprawy, itd, w celu otrzymania jednolitej masy, którą następnie dodaje się do sosu.
 
Majado lub picadę dodaje się w kuchni hiszpańskiej do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych, rybnych lub warzywnych duszonych na wolnym ogniu.
 

27 listopada 2012

Pizza z escalibadą i sardelami

Sałatka escalibada (hiszp.) lub escalivada (kat.) (przepis tutaj ) wywodzi się z hiszpańskiej Katalonii. W jej skład wchodzi czerwona papryka, bakłażan, cebula i czosnek pieczone na grillu lub w popiole.

W Katalonii, oprócz escalivady bardzo popularna jest też coca de escalivada, czyli potrawa podobna do pizzy, lecz o trochę twardszym spodzie.

Dzisiejsza propozycja to właśnie pizza lub coca z sardelami i warzywami wchodzącymi w skład escalivady (coca de escalivada y anchoas).


24 listopada 2012

Curry z batatami i kurczakiem

Bataty czyli słodkie ziemniaki lub pataty pochodzą z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej.
 
W Katalonii bardzo popularne są pieczone bataty, sprzedawane jesienią i zimą w ulicznych kioskach wraz z pieczonymi kasztanami.
 
Dzisiejsza potrawa to połączenie, tych właśnie, słodkich ziemniaków z pikantnym tajskim curry.
 

20 listopada 2012

Dynia ze szpinakiem i serem feta w cieście filo

Dziś kolejny przepis z dynią. Tym razem zapiekanka, która oprócz dyni zawiera szpinak, czerwoną cebulę, pomidory cherry, czarne oliwki i paprykę chili. Warzywa przykryte są serem feta i kawałkami ciasta filo.
 

14 listopada 2012

Zupa z makrelą i makaronem

Jest to danie pochodzące z Cádiz, gdzie zupę przygotowuje się z grubym makaronem o kwadratowym przekroju zwanym babetas.
 
Zamiast babetas, użyłam makaronu fideos nr 3, który wykorzystuje się do przygotowywania fideuá.
 

12 listopada 2012

Pikantna zupa Laksa

Dziś nawiązanie do poprzedniego wpisu: Potrawy z podróży (Indonezja, Singapur i Kuala Lumpur) wraz z przepisem na zupę Laksa w pikantnej wersji, z czerwonym curry, dynią, krewetkami i z łososiem.
 

6 listopada 2012

Potrawy z podróży (Indonezja, Singapur i Kuala Lumpur)

Była to podróż po 3 wyspach indonezyjskich: Jawie, Bali i Gili Trawangan oraz po Singapurze i Kuala Lumpur.

5 listopada 2012

Ciasto francuskie z kaszanką

Dziś proponuję ciasto francuskie z kaszanką lub z czarną butifarrą (butifarra negra). Wybrałam tą drugą wersję, bo niestety nie znalazłam kaszanki!!!.
 
Butifarra lub po Katalońsku Botifarra, to bardzo popularna, przede wszystkim w Katalonii, kiełbasa z siekanego mięsa wieprzowego. Można tutaj spotkać dwie główne grupy tej kiełbasy, przy czym każda z grup zawiera kilka jej odmian:
 
  1. Botifarra vermella, czyli czerwona, nazywana także surową lub świeżą botifarrą (botifarra crua), którą należy zagotować przed spożyciem.
  2. Botifarra cuita, czyli gotowana, którą można jeść na surowo.
  • Botifarra blanca, czyli biała zawierająca chude mięso wieprzowe
  • Botifarra d'ou, czyli z jajkiem
  • Botifarra negra, która oprócz mięsa zawiera także krew wieprzową
  • Botifarra d'arròs, czyli z ryżem
  • Botifarra de ceba, czyli z cebulą
  • Botifarra de bolets, czyli z grzybami
  • Botifarra catalana, zrobiona z tłustego mięsa
  • itd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...