30 października 2012

Panellets- marcepanowe kule

Panellets to marcepanowe ciasteczka, najczęściej w formie kulek, przygotowywane w Katalonii na święto zwane Castanyada, które obchodzone jest w dniu Wszystkich Świętych lub w przeddzień tego święta, czyli 31 października.
 
Oprócz panellets, tego dnia królują także pieczone kasztany-castañas i słodkie ziemniaki czyli boniatos lub batatas. Do picia podaje się słodkie wino Moscatell.
 
Postawowymi składnikami panellets są mielone migdały i cukier. Oprócz nich do masy marcepanowej dodaje się startą skórkę cytrynową i rozgniecionego słodkiego lub zwykłego ziemniaka.
 
Kulki lub inne formy panellets, obtacza się najczęściej w orzeszkach piniowych, w rozdrobnionych migdałach lub orzechach laskowych, a do masy czasami dodaje się wiórki kokosowe, kawę lub kakao.
 

29 października 2012

Morszczuk z krewetkami i "gulami"

Gula?. Na początek trochę wyjaśnień. Otóż, gula to substytut anguli, ryby z rodziny węgorzokształtnych ważącej około 1 grama i mającej około 8 cm długości.
 
Ze względu na wysokie ceny tej ryby stworzono jej substytut, w którego skład wchodzi o wiele tańsze surimi, sporządzone na bazie zmielonego mięsa białych ryb takich jak mintaj, dorsz czy morszczuk.
 
Nazwa gula, pochodzi od nazwy marki producenta substytutu anguli.
 

25 października 2012

Święto Miasta i Wina w Logroño

W przedostatnim tygodniu września, obchodzone są w Logroño dni św. Mateusza, zwane Fiestas de San Mateo.
 
Tak się akurat złożyło, że w tym roku miałam okazję uczestniczyć w tej imprezie, która zainteresowała mnie przede wszystkim pod względem kulinarnym.

24 października 2012

Bakłażany nadziewane szpinakiem i serem ricotta

Dziś przepis na nadziewane bakłażany trochę w włoskim stylu, bo z włoskim serkiem ricotta, szpinakiem, suszonymi pomidorami, sardelami czyli anchoas i ze świeżą bazylią. 
 

21 października 2012

Królik duszony w białym winie i occie z czerwonego wina

Mięso królicze zaliczane jest do grupy mięs białych o małym udziale tłuszczu. Ponadto charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i zawiera wysoki % kwasu linolenowego.
 
W związku z powyższym jest ono idealne zarówno dla osób które chcą zrzucić na wadze, jak również dla tych, którzy powinni kontrolować poziom cholesterolu.
 
Tym razem proponuję duszonego królika, w białym winie i occie z czerwonego wina z dodatkiem kaparów, sardeli, pomidorów i estragonu.

 

18 października 2012

Ziemniaki ''po biednemu''

Ziemniaki "po biednemu" lub "w stylu biednym" czyli papas lub patatas a lo pobre, to bardzo zdrowa i prosta w wykonaniu potrawa, którą podaje się jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie serwując je na przykład z sadzonym jajkiem.
 
Oryginalna wersja zawiera ziemniaki cebulę i zieloną paprykę, ja oprócz tych warzyw dodałam czerwoną paprykę i czosnek.
 

17 października 2012

Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie pomidorowo-imbirowym

W kuchni hiszpańskiej znaleźć można wiele przepisów, które bazują się na ciecierzycy i szpinaku. Te najpopularniejsze to ciecierzyca ze szpinakiem i kiełbasą chorizo i ciecierzyca ze szpinakiem i dorszem.

Moja propozycja na dziś, to ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami z dodatkiem świeżego imbiru.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...