21 września 2012

Morszczuk w cydrze

Sidra czyli cydr lub jabłecznik, to napój akoholowy w postaci przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek bez dodatku cukru.
 
W Hiszpanii napój ten jest bardzo popularny przede wszystkim w Asturii i w prowincji Gipuzkoa znajdującej się w Kraju Basków.
 

20 września 2012

Sałatka z fig, rukoli i owczego sera

Lato powoli dobiega końca i chociaż tutaj, w Hiszpanii, temperatury są wciąż wysokie, odczuwa się nadchodzącą jesień.
 
Dni są coraz krótsze, niebo częściej pochmurne i ulice pełne spadających liści.
 
Dobrą rzeczą w tym wszystkim są pojawiające się od jakiegoś już czasu typowe dla tej pory roku owoce i warzywa tzw. frutas y verduras de temporada.
 
Jednym z nich są figi, które komponują się bardzo dobrze z delikatnymi serami np. z serem kozim.
 

17 września 2012

Konfitura bananowa

Zastanawiacie się czasem do czego wykorzystać dojrzałe banany, które nie wyglądają już zbyt apetycznie?.

Proponuję konfiturę bananową. Bardzo smaczna.

W Polsce banan zawsze jest bananem, niezależnie od jego pochodzenia,  natomiast w Hiszpanii są bananas, czyli te pochodzące z Ameryki Południowej i plátanos z Wysp Kanaryjskich.

Te drugie są wykorzystywane przede wszystkim jako owoc, natomiast bananas ze względu na dużą zawartoś skrobii, używa się do przygotowania potraw, niekoniecznie słodkich.

Różnią się one sposobem dojrzewania. Plátanos w procesie dojrzewania przekształcają skrobię w cukry, natomiast dojrzałe bananas mają zaledwie kilka procent cukru i około 25 % skrobii.
Poza tym, plátanos gdy dojrzewają robią się miękkie i soczyste, w przeciwieństwie do bananas, które pozostają  suche i twarde. 

13 września 2012

Pasztecik galicyjski z dorszem i rodzynkami

Pasztecik galicyjski, czyli empanada gallega, to potrawa pochodząca, jak sama nazwa wskazuje, z Galicji.
 
Przygotowuje się go z różnorodnymi składnikami. W jego środku można spotkać zarówno mięso jak i ryby, owoce morza oraz warzywa.
 

4 września 2012

Pieczona makrela

Makrela, po hiszpańsku caballa, zawsze kojarzyła mi się z tą w wersji wędzonej i ciekawa byłam jej smaku po upieczeniu w piekarniku.
 
Stąd właśnie dzisiejszy przepis na pieczoną makrelę z warzywami i sosem pietruszkowo-czosnkowym.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...