31 lipca 2012

Sałatka z soczewicy

Sałatka, która oprócz podstawowego składnika jakim jest soczewica, zawiera także grillowanego kurczaka, owczy ser półtwardy, suszone pomidory, oliwki, kapary, szczypiorek, jabłko i orzeszki piniowe.


24 lipca 2012

Chłodnik pomidorowo-arbuzowy

Tym razem do chłodnika dodałam arbuza i muszę przyznać, że efekt jest bardzo smaczny.

Sałatka Pipirrana

Pipirrana to sałatka, której podstawowymi składnikami są: cebula, pomidor, zielona papryka i ogórek.

Jest ona popularna przede wszystkim w prowincjach takich jak: Granada, Jaen, Murcia czy Ciudad Real.

Oprócz podstawowych 4 warzyw wymienionych powyżej, w niektórych regionach Hiszpanii do sałatki dodaje się gotowane jajko, rybę, mięso czy nawet wędliny.


17 lipca 2012

Chłodnik pomidorowo-dyniowy

Chłodnik pomidorowo-dyniowy, czyli gazpacho de calabaza, to kolejna propozycja orzeźwiającej zupy na bazie pomidorów, tym razem z dodatkiem dyni.




16 lipca 2012

Morszczuk po galicyjsku

Morszczuk po galicyjsku czyli merluza a la gallega to, jak sama nazwa wskazuje, potrawa pochodząca z Galicji, gdzie przygotowuje się ją na bazie ziemniaków, czosnku, czerwonej papryki w proszku czyli pimentón, natki pietruszki oraz morszczuka.

Do mojej wersji tego dania dodałam, oprócz składników wymienionych powyżej, także cebulę i zielony groszek.


10 lipca 2012

Chłodnik pomidorowo-buraczany

Chłodnik pomidorowo-buraczany czyli gazpacho de remolacha, to zimna zupa na bazie pomidorów z dodatkiem buraka, zielonej papryki, cebuli i czosnku.

9 lipca 2012

Sałatka z wędzonym dorszem, ciecierzycą i szpinakiem

Dziś sycąca sałatka na gorące letnie dni, której składniki to typowe produkty składające się na popularne w wielu regionach Hiszpanii jednogarnkowe, bezmięsne danie przygotowywane w czasie Wielkiego Postu, czyli Potaje de Cuaresma (Zupa z ciecierzycy, szpinaku i dorsza - przepis tutaj).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...