26 czerwca 2012

Bomby ziemniaczane ze szpinakiem, boczkiem i pieczarkami

Bomby ziemniaczane ze szpinakiem, boczkiem i pieczarkami to trochę lżejsza alternatywa dla popularnych w Hiszpanii ziemniaczanych bomb z mielonym mięsem.


25 czerwca 2012

Zielone curry z rybą i owocami morza

Choć lato i upały już tuż tuż i ma się raczej ochotę na sałatkę lub orzeźwiający chłodnik, a nie na pikantne potrawy, postanowiłam mimo wszystko przygotować zielone curry z rybą i owocami morza.

20 czerwca 2012

Pierogi Gyoza

Dzisiaj dla odmiany trochę smaku Japonii, smażone pierogi Gyoza z nadzieniem mięsno-warzywnym.

13 czerwca 2012

Sałatka z rukoli, parmezanu i pomidorów cherry

Bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka, której podstawowym składnikiem jest rukola, czyli rokietta siewna.

Dzięki swemu silnemu i specyficznemu zapachowi, roślina ta wykorzystywana jest w kuchni śródziemnomorskiej jako podstawa lub dodatek do sałatek, w celu zaostrzenia dość mdłych owoców morza, niektórych serów lub np. awokado.


12 czerwca 2012

Risotto z krewetkami

Dzisiaj risotto z krewetkami. Głównym motywem przygotowania tej właśnie potrawy był fakt, że od jakiegoś czasu miałam w zamrażalniku wywar z ryb i krewetek, który powinien być w najbliższym czasie użyty.



11 czerwca 2012

Omułki z kiełbasą chorizo w sosie winno-pomidorowym

Potrawa ta, to jedna z wersji typowych dla wielu regionów Hiszpanii tzw. dań mar-montaña (morze-góry), czyli połączenie ryb lub owoców morza - charakterystychnych dla całego wybrzeża Hiszpanii i wysp - z mięsem i produktami mięsnymi, które dominują przede wszystkim na obszarach górskich.



Sałatka z pomidorów, rukoli i awokado

Czerwono - zielona sałatka w sam raz na gorące, letnie dni. Podawana jako dodatek do różnego rodzaju tart, mięs i ryb lub spożywana jako samodzielne danie.

Sałatka zawiera dwa rodzaje pomidorów, brązowo-zielono-czerwone pomidory Kumato i suszone pomidory w oliwie z oliwek. Oprócz pomidorów w jej skład wchodzą: awokado, rukola i cebula.


5 czerwca 2012

Gazpacho, pomidorowy chłodnik

Gazpacho to hiszpańska zimna zupa, której podstawowym składnikiem są pomidory. Jedną z popularniejszych odmian tej zupy jest gazpacho andaluz  pochodzące z Andaluzji.

Zupa ta składa się przede wszystkim z surowych warzyw takich jak wspomniane już pomidory (bardzo dojrzałe), papryka, ogórek, cebula i czosnek. Oprócz warzyw do zupy dodaje się oliwę z oliwek, ocet i czasami rozmoczony chleb.

Do zupy często podaje się drobno pokrojone warzywa (cebula, papryka, ogórek), które umieszcza się w osobnych miseczkach lub posypuje się nimi gazpacho.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...