30 maja 2012

Mątwa w sosie pomidorowym

Mątwa nazywana w Hiszpanii sepią (sepia) lub jibią (jibia) to drapieżny głowonóg dziesięcioramienny żyjący na dnie ciepłych mórz; występuje m.in. w Morzu Śródziemnym i w Oceanie Atlantyckim.

W sytuacji zagrożenia mątwa wystrzeliwuje ciemnobrązową substancję (sepię), tworząc wokół siebie ciemną osłonę, która dezorientuje napastnika.

Mątwę przygotowuje się na wiele sposobów: smażąc na patelni, piekąc w piekarniku; z ziemniakami, z groszkiem lub z klopsami z mielonego mięsa.

Moja propozycja to mątwa w sosie pomidorowym, którą możemy podawać z ryżem lub z ziemniakami.

29 maja 2012

Sałatka wiejska (Ensalada campera)

Ensalada campera, czyli sałatka wiejska, to bardzo popularna potrawa, w której skład wchodzą przede wszystkim: ziemniaki, tuńczyk i jajka. Poza tymi składnikami, do sałatki dodaje się także paprykę, cebulę i pomidory. Wszystkie składniki kroi się na niezbyt drobne kawałki i całość skrapia się oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

22 maja 2012

Zupa z rukwi wodnej

Potaje de berros, bo tak właśnie nazywa się po hiszpańsku ta potrawa, to danie jednogarnkowe, którego podstawowym składnikiem jest rukiew wodna. Polska nazwa zwyczajowa tej rośliny to rzeżucha wodna. Jest ona łagodniejsza w smaku od zwykłej rzeżuchy i ma zdecydowanie większe liście. Jest to potrawa bardzo powszechnie spożywana na Wyspach Kanaryjskich gdzie jej skład zmienia się  w zależności od wyspy i jej części.

17 maja 2012

Zapiekanka z Ratatouille

Ratatouille to jarska potrawa pochodząca z Francji. W Hiszpanii można znaleźć jej odpowiedniki w postaci pista w Andaluzji, samfainy w Katalonii czy tumbetu na Majorce.

Danie to, opiera się przede wszystkim na warzywach takich jak: bakłażan, cukinia, papryka, pomidor i cebula.

Ratatouille przygotowane przeze mnie to rodzaj zapiekanki bazującej się na podanych powyżej warzywach połączonych z roztrzepanymi jajkami i następnie zapiekanych w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i posypanym startym parmezanem.


14 maja 2012

Fideuá czyli makaron z rybą, mątwą i krewetkami

Fideuá to potrawa pochodząca z wybrzeża Walencji, którą przygotowuje się w sposób podobny do Paelli. Podstawowe składniki tego dania to makaron, ryba (mątwa, żabnica, kalmary, itd.) i owoce morza (np.krewetki).


3 maja 2012

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy, czyli potaje de lentejas to bardzo popularne w całej Hiszpanii danie jednogarnkowe, którego skład zmienia się w zależności od regionu.

Podstawą zupy jest oczywiście soczewica, warzywa i hiszpańska pikantna kiełbasa, chorizo. W niektórych częściach Hiszpanii do zupy dodaje się, oprócz chorizo, także boczek i/lub kaszankę, co sprawia że jest ona dość kaloryczna i ciężko strawna.

Zupa z soczewicy, którą przygotowałam, bazuje się na przepisie pochodzącym z Wysp Kanaryjskich, z Gran Canarii. W jej skład wchodzi soczewica, chorizo i warzywa takie jak: cebula, papryka, czosnek i ziemniaki. Oprócz nich do zupy dodaje się dynię i kolbę kukurydzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...