24 kwietnia 2012

Deser z bezów, masy kajmakowej i sera philadelphia (Polvito Uruguayo)

Polvo de Novicia to deser pochodzący prawdopodobnie z Urugwaju i bardzo popularny na Wyspach Kanaryjskich, gdzie występuje pod nazwą Polvito Uruguayo. Polvo po hiszpańsku oznacza kurz.

W skład deseru wchodzą: rozdrobione na pył bezy i ciastka (stąd właśnie kurz w nazwie), masa  kajmakowa czyli popularne w Hiszpanii i w krajach Ameryki Południowej dulce de leche oraz bita śmietana (zamiast śmietany dodałam ser philadelphia).

23 kwietnia 2012

Szpinak po katalońsku

Szpinak po katalońsku to szpinak z czosnkiem, rodzynkami i orzeszkami sosnowymi.

18 kwietnia 2012

Papryki nadziewane kremem z dorsza

Hiszpańska nazwa tej potrawy to "pimientos del piquillo con brandada de bacalao".

Papryka "del piquillo", czyli "pimiento del piquillo", to niewielka, czerwona,  pieczona papryka, obrana ze skórki i następnie wekowana z czosnkiem, oliwą i wodą. Paprykę tę można kupić w różnych postaciach np. pokrojoną w paski lub całą; i to właśnie ta ostatnia będzie potrzebna do przygotowania potrawy.

"Brandada de bacalao" to krem z dorsza, który przygotowuje się z odsolonego dorsza smażonego z oliwą z oliwek i mlekiem. W ten sposób przygotowuje się, swego rodzaju krem, którym następnie faszeruje się papryki.

17 kwietnia 2012

Łosoś w porach

To bardzo szybki i prosty sposób przygotowania potrawy z łososia.

16 kwietnia 2012

Zupa z krewetek i małży

Pyszna, lekka i pikantna zupa, choć trochę droga przede wszystkim ze wzgledu na dość wysoką cenę małży. Potrzeba ich około 1 kg. Mówiąc o małżach nie mam na myśli omułek (mejillones), lecz te mniejsze w biało-czarnych muszlach (almejas), które w przepisie na paellę nazwałam małżami.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...