26 marca 2012

Królik w czosnku i ziołach

Dzisiaj pokażę jak przyrządzić królika w czosnku, rozmarynie i tymianku.

22 marca 2012

Dorada w soli

Dorada, to ryba powszechnie spożywana w kuchni hiszpańskiej, występująca w morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego.

Dorada w soli i tylko w soli, bez żadnych innych dodatków, to chyba najprostszy i najzdrowszy sposób przygotowania ryby, która po wyjęciu z piekarnika pozostaje bardzo soczysta i przy tym smaczna.

21 marca 2012

Bakłażany nadziewane mielonym mięsem

Bakłażan to warzywo pochodzące z Indii, które zostało sprowadzone do Europy przez Arabów. 

Jest ono popularne, przede wszystkim, w kuchni śródziemnomorskiej. W Hiszpanii bardzo popularnym daniem są bakłażany nadziewane mielonym mięsem z dodatkiem cebuli, papryki i pomidorów, pokryte warstwą sosu beszamelowego i zapiekane w piekarniku.


Hummus

Dzisiaj przygotuję pastę z ciecierzycy, czyli Hummus - potrawę pochodzącą z Libanu i popularną na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. 

Hummus występuje najczęściej jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita. Podstawowym składnikiem tej potrawy jest ciecierzyca, ugotowana i utarta, poza tym: czosnek, pasta sezamowa (tahini), oliwa z oliwek, sok z cytryny i kminek, dokładnie razem wymieszane.



14 marca 2012

Kurczak z warzywami w sosie curry

Danie to jest szybkie w przygotowaniu i jego skład zmienia się w zależności od tego jakie warzywa mam w lodówce, czy mam filety rybne czy filety z kurczaka i na jakie curry; żółte, czerwone lub zielone; mam ochotę. Potrawę tę serwuję najczęściej z kaszą kuskus i czasami z ryżem.

Danie to nie jest typowym daniem tajskim ale opiera się trochę na stylu tajlandzkich dań z curry, których sos przygotowuje się używając mleka kokosowego.

13 marca 2012

Hiszpańska Tortilla

Hiszpańska tortilla nazywana także tortillą ziemniaczaną to odmiana omletu, który przyrządza się z jajek z dodatkiem ziemniaków i cebuli.

12 marca 2012

Paella z owocami morza

Paella to potrawa hiszpańska oparta na ryżu z dodatkiem szafranu, który zapewnia jej charakterystyczną żółtą barwę. Danie to pochodzi z Walencji lecz jest popularne w całej Hiszpanii, gdzie występuje w licznych odmianach: paella z owocami morza, z królikiem, z kurczakiem lub paella mieszana czyli z owocami morza i z mięsem.

Typowe naczynie do przygotowywania paelli to metalowa patelnia z dwoma uchwytami. Takie właśnie naczynie w języku łacińskim to patella - metalowe naczynie używane przez Rzymian do ofiarowania darów Bogom - stąd właśnie pochodzi prawdobodobnie nazwa potrawy.

Paella to, bez wątpienia, danie docenione nie tylko przez samych Hiszpanów, ale także przez turystów, którzy odwiedzają ten kraj. 

Zadziwiające jest to, że niewielu kucharzy zgadza się w kwestii jej przygotowania, nawet ten sam kucharz może ją zrobić na 3, 4 lub na nieskończoną ilość sposobów.

Dzisiaj pokaże jeden z wielu sposobów przygotowania paelli z owocami morza.

7 marca 2012

Sernik

Dzisiaj pokażę jak zrobić sernik z ciastek Digestive i serka Philadelphia z dżemem jagodowym.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...