17 grudnia 2012

Ziemniaki z chorizo

Ziemniaki z chorizo czyli patatas a la riojana, to bez wątpienia danie na zimowe dni. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a poza tym rozgrzewające dzięki zawartości pikantnej papryki, w proszku (pimentón picante) lub/i suszonej (guindilla).
 

Składniki (na 2 porcje):
 
80 g kiełbasy chorizo
1 zielona papryka
1 cebula
3 ziemniaki
1 liść laurowy
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1/2 pieczonej czerwonej papryki lub 2 papryki de piquillo (pimientos de piquillo)
1 suszona papryka chili (guindilla) lub 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
oliwa
woda
 
Przygotowanie:
 
Grzejemy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią drobno pokrojoną zieloną paprykę i cebulę. Smażymy przez kilka minut i dodajemy pokrojone w plasterki chorizo, liść laurowy i suszoną paprykę chili oraz paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy.
 
 
Zalać wszystkie składniki wodą i gdy zacznie wrzeć, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykryć pokrywką i gotować przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodać pieczoną czerwoną paprykę, pokrojoną w paski.
 
 
 
Smacznego !!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...