13 grudnia 2012

Ryż z serem pleśniowym i gruszką

Dziś proponuję połączenie słonego sera pleśniowego (użyłam sera gorgonzola) ze słodką gruszką, w postaci risotta.
Sery pleśniowe smakują bardzo dobrze z owocami takimi jak: winogrona, figi, jabłka czy gruszki;  im słodszy jest owoc, tym większy jest kontrast smakowy i tym ciekawszy jest smak całej potrawy.



Składniki (na 4 porcje):

3 gruszki
70 g masła (50 g do smażenia cebuli i 20 g do smażenia gruszek)
1 cebula
360 g ryżu arborio lub bomba
540 ml wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego
150 g sera pleśniowego (np. sera gorgonzola)
170 ml białego wina
sól
pieprz

Przygotowanie:

Roztopić 50 g masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć do miękkości. Następnie dodać ryż. Wymieszać z cebulą i smażyć przez 1 minutę, po czym dodać wino. Gdy alkohol wyparuje dodawać po trochu wywar (dodawać gorący wywar i tylko gdy ryż będzie "o niego prosił", tzn. gdy będzie wysychał).

Gotować w sumie przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki i dość często mieszając i uważając żeby się nie przypalił.


W międzyczasie, na reszcie masła usmażyć, pokrojone w kostkę, gruszki.


Gdy ryż będzie miękki, dodać do niego pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dokładnie wymieszać, żeby ser się rozpuścił. Na końcu dodać usmażone wcześniej gruszki.





Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Dodałam jeszcze odrobinę chilli i posypałam prażonym słonecznikiem, REWELACJA! Świetny przepis, wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakowało:) Następnym razem spróbuję z odrobiną chilli! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...