11 grudnia 2012

Małże w zielonym sosie

Do tego przepisu można użyć małży o średniej wielkości, zwanych  almejas lub berberechos.
 
Podstawą zielonego sosu jest natka pietruszki i czosnek oraz oliwa, białe wino i mąka.
 

Składniki (na 2 porcje):
 
400 g średnich małży (berberechos lub almejas)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mąki
2-3 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki
1/4 szklanki białego wina
liść laurowy
 
 
Przygotowanie:
 
Małże moczyć w zimnej wodzie z dodatkiem grubej soli, najlepiej przez kilka godzin. Zmienić wodę kilka razy i oczyścić małże.
 
Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, gdy zacznie wrzeć dodać liść laurowy i małże. Przykryć pokrywką i gotować do momentu aż małże się otworzą.
 
Wyjąć małże z garnka i zachować wodę.
 
 
Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać drobno pokrojony czosnek i zarumienić go. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać wino i gotować przez 2-3 minuty, po czym dodać 5-6 łyżek wody z gotowania małży.
 
 
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wymieszać i następnie dodać małże. Gotować jeszcze przez chwilę, do czasu aż małże będą ciepłe. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
 
 
 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...