20 grudnia 2012

Kurczak w sosie migdałowo - pomarańczowym

To kurczak o bardzo świątecznym smaku. Oprócz świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i mielonych migdałów, przepis zawiera również, charakterystyczne dla tego okresu, przyprawy: mielony imbir, goździki, kardamon i gałkę muszkatołową.
 

Składniki (na 2 porcje):
 
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 owoce (torebki, kapsułki) zielonego kardamonu
4 kurze udka
50 g mielonych migdałów
nasiona z 1/4 granatu
200 g świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
20 g sosu sojowego
1/2 łyżki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pieprz
sól
oliwa z oliwek
 
Przygotowanie:
 
Na rozgrzane 3 łyżki oliwy wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, posolić. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie i zrobi się przezroczysta. Dodać udka (bez skóry i oprószone solą)  i przepołowione torebki kardamonu. Smażyć udka z każdej strony, aż do zarumienienia.
 
 
Następnie wymieszać sok z pomarańczy z sosem sojowym. Dodać przyprawy (imbir, goździki, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony czarny pieprz). Wymieszać.
 
 
Do zarumienionego kurczaka dodać mielone migdały. Smażyć przez chwilę i wymieszać.
 
 
Następnie dodać mieszankę z soku pomarańczowego, sosu sojowego i przypraw oraz połowę nasion z 1/4 granatu. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu, do czasu zgęstnienia sosu. Przed podaniem posypać resztą nasion granatu.
 
 
 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...