14 listopada 2012

Zupa z makrelą i makaronem

Jest to danie pochodzące z Cádiz, gdzie zupę przygotowuje się z grubym makaronem o kwadratowym przekroju zwanym babetas.
 
Zamiast babetas, użyłam makaronu fideos nr 3, który wykorzystuje się do przygotowywania fideuá.
 


Składniki (na 4 porcje):
 
2 makrele (około 1/2 kg)
250 g makaronu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 zielone papryki
3 pomidory
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
Grzejemy oliwę w garnku. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i po 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Smażymy przez kilka minut i następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Solimy.
 
 
Smażymy do miękkości i następnie dodajemy wodę (około 1 litra). Zagotowujemy.
 
 
Gdy woda zacznie wrzeć, do garnka wrzucamy makaron i pokrojoną na 3-4 cm kawałki oraz wcześniej posoloną makrelę.
 
 
 
Gotować na małym ogniu do czasu, aż makaron będzie miękki. Posolić do smaku.
 
 
Źródło: www.acocinar.com
 
Smacznego !!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...