6 listopada 2012

Potrawy z podróży (Indonezja, Singapur i Kuala Lumpur)

Była to podróż po 3 wyspach indonezyjskich: Jawie, Bali i Gili Trawangan oraz po Singapurze i Kuala Lumpur.


Na początek trochę o kuchni indonezyjskiej.
 
Podstawą tej kuchni jest oczywiście ryż, który przygotowuje się w każdym indonezyjskim domu już od samego rana i zostawia się go na stole, pod przykryciem, żeby nie ostygł. Stanowi on podstawę  posiłków w ciągu dnia, bo to właśnie nim domownicy się "napełniają".
 
Oprócz ryżu przygotowuje się 3-4 dania rybne, mięsne z warzywami lub z tofu i pikantny sos sambal.
 
Wśród dań indonezyjskich, te najpopularniejsze to: satay/sate (szaszłyki mięsne), nasi goreng (smażony ryż), mie goreng (smażony makaron), gado gado (warzywa z sosem z orzeszków ziemnych).
 
W kuchni indonezyjskiej dominują także różnego rodzaju zupy np.
soto Betawi (zupa z mięsa wołowego z dodatkiem mleka kokosowego) oraz sałatki np. karedok (sałatka z zielonej fasolki szparagowej, kiełków sojowych i ogórka z dodatkiem pikantnego sosu).
 
Smażony makaron (mie goreng).
 
Kurczak w sosie z orzeszków ziemnych i sałatka karedok.
 
 
Szaszłyki jagnięce z sosem z orzeszków ziemnych i zupa z mięsa jagnięcego.
 
Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych.
 
Nasi goreng z satay z kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych.
 
Kuchnia Singapuru jest przykładem mieszanki etnicznej i kulturowej tego miasta-państwa.
 
Można tu spróbować dania kuchni malajskiej, chińskiej czy indyjskiej.
 
Jednym z dań bardzo popularnych w Singapurze jest laksa, zupa z makaronem i z różnymi dodatkami takimi jak kawałki ryby, krewetki, małże, tofu, czasami kurczak.
 
Można wyróżnić dwa typy laksy, curry laksa i assam laksa. Ta pierwsza zawiera mleko kokosowe, natomiast druga to kwaskowa zupa rybna.
 
Oprócz laksy, spróbować można tutaj także inne zupy na bazie kurczaka, mięsa wołowego czy wieprzowego, często pikantne, ale także kwaśne, słodko kwaśne lub z sosem sojowym i oczywiście z warzywami.
 
Zupa z krewetkami, kiełkami sojowymi, jajkiem i papryką chili.
 
Zupa z wontonami (wanton mee).
 
 
Produkcja makaronu.
 
Danie kuchni indyjskiej.
 
Rice dumpling (klejący ryż z mięsem na słodko).
 
Nie można oczywiście zapomnieć o wszechobecnych owocach. Wśród tych egzotycznych można spotkać rambutany, duriany, mangostany czy salaki.
 
Salak i Mangostan.
 
Owoce, pokrojone na kawałki lub w postaci soku są bardzo często podawane na śniadania (dla turystów:)).
 
 
Na koniec, moje ulubione chińskie xiaolongbao czyli soup dumplings .....przepyszne!!!
 
 
Aha i jeszcze mrożona zielona herbata matcha!!!!.
 
 

1 komentarz:

  1. Wszystko pycha...... Bylam na Bali i co nieco jadlam z tych dan.......

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...