27 listopada 2012

Pizza z escalibadą i sardelami

Sałatka escalibada (hiszp.) lub escalivada (kat.) (przepis tutaj ) wywodzi się z hiszpańskiej Katalonii. W jej skład wchodzi czerwona papryka, bakłażan, cebula i czosnek pieczone na grillu lub w popiole.

W Katalonii, oprócz escalivady bardzo popularna jest też coca de escalivada, czyli potrawa podobna do pizzy, lecz o trochę twardszym spodzie.

Dzisiejsza propozycja to właśnie pizza lub coca z sardelami i warzywami wchodzącymi w skład escalivady (coca de escalivada y anchoas).



Składniki:

Masa (na 2 pizze):
300 g mąki
150 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
25 g oliwy
5 g soli

Na wierzch:

escalibada z 2 bakłażanów, 2 papryk, 1 cebuli i 1 główki czosnku
sardele w oliwie z oliwek (mała puszka)
ser mozarella (1 kulka)
sos pesto rosso (użyłam pesto ze słoika, ale można oczywiście przygotować sos samamu)

Przygotowanie:

Masa

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy oliwę i sól. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut (po tym czasie na powierzchni powinny pojawić się bąbelki).


Do miski wsypujemy mąkę. Robimy wgłębienia na środku i wlewamy rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne.


Wyrobione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy czystą ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Po około 1, 5 godziny, gdy masa podwoi swą objętość, dzielimy ją na 2 części.


Rozwałkowujemy  każdą z części ciasta. Blaszkę natłuszczamy oliwą i posypujemy mąką, po czym kładziemy na niej rozwałkowane ciasto. Jeśli przygotowujemy tylko 1 pizze drugą część ciasta możemy zamrozić.


 Ciasto smarujemy sosem pesto rosso.


Na sosie układamy cieńkie paski pieczonej papryki i bakłażanów posmarowane upieczonym czosnkiem (po upieczeniu zawartość ząbków czosnku prawdopodobnie przemieni sie w papkę)  oraz kawałki pieczonej cebuli. Następnie kładziemy połówki sardel i plastry sera mozarella.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250ºC,  na około 15 minut.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...