12 listopada 2012

Pikantna zupa Laksa

Dziś nawiązanie do poprzedniego wpisu: Potrawy z podróży (Indonezja, Singapur i Kuala Lumpur) wraz z przepisem na zupę Laksa w pikantnej wersji, z czerwonym curry, dynią, krewetkami i z łososiem.
 

Składniki (na 4 porcje):
 
3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
400 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
puszka mleka kokosowego (400 ml)
600 ml wywaru z kurczaka
300 g kiełków fasoli
400 g filetów z łososia
12 krewetek
250 g małży (berberechos hiszp., cockle ang.)
szczypiorek
kolendra
makaron ryżowy
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
Do garnka wkładamy pastę curry. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i mieszamy smażąc przez kilka minut.
 
Następnie wlewamy mleko kokosowe oraz wywar i gotujemy przez 10 minut.
 
 
W międzyczasie przygotowujemy makaron, zalewając go gorącą wodą (według sposobu przygotowania znajdującym się na opakowaniu makaronu).
 
 
Do zupy dodajemy kiełki fasoli, makaron i następnie pokrojonego w kostkę łososia, krewetki i małże.
 
 
Gotujemy przez kolejne 5 minut. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i kolendrą.
 

 
Przepis oparty na przepisie Salmon, squash & prawn laksa (BBC Good Food).
 
Smacznego !!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...