28 listopada 2012

Klopsy w sosie...

Podstawą sosu jest tzw. majado lub picada, czyli rozdrobnione w moździerzu różnorodne składniki takie jak: migdały,  czosnek, natka pieteruszki, przyprawy, itd, w celu otrzymania jednolitej masy, którą następnie dodaje się do sosu.
 
Majado lub picadę dodaje się w kuchni hiszpańskiej do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych, rybnych lub warzywnych duszonych na wolnym ogniu.
 
Składniki (na 4 porcje):
 
Klopsy:
 
400 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
kawałek czerstwego chleba lub bułki
sól
pieprz
mleko
mąka
 
Sos:
 
1/2 cebuli
1/2 pora
2 marchewki
1 łyżeczka mąki
natka pietruszki
1/2 łyżeczki czerwonej, wędzonej papryki w proszku
liść laurowy
1 litr wody
oliwa z oliwek
 
Majado:
 
8 migdałów
1 żółtko (ugotowane)
1 ząbek czosnku
50 ml białego wina
 
Przed podaniem:
 
1 białko (ugotowane)
natka pietruszki
usmażone ziemniaki
 
Przygotowanie:
 
Gotujemy 1 jajko na twardo. Żółtko dodamy  do majado, a drobno pokrojone białko dodamy, na samym końcu, do sosu.
 
W moździerzu rozdrabniamy 1 ząbek czosnku i natkę pietruszki. Dodajemy chleb, namoczony wcześniej w mleku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
 
 
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy masę z pietruszki, czosnku i chleba. Mieszamy.
 
 
Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do miski z jajkiem i mieszamy.
 
 
Z mięsa formujemy niewielkie klopsy, które następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
 
 
Podsmażone klopsy wykładamy na talerz.
 
Na oliwie po klopsach zarumieniamy 1 ząbek czosnku i następnie usuwamy go z patelni i zachowujemy.
 
 
Na tą samą oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i pora. Smażymy przez chwilę i następnie dodajemy łyżeczkę mąki i paprykę w proszku. Mieszamy.
 
 
Wlewamy wodę (około 1 litra- klopsy nie powinny w niej pływać) i wkładamy klopsy oraz pokrojone marchewki i liść laurowy.
 
 
Dusimy na małym ogniu do czasu, aż marchewka będzie miękka.
 
W międzyczasie przygotowujemy majado. Do moździerza wrzucamy migdały, zarumieniony wcześniej ząbek czosnku i żółtko, z ugotowanego wcześniej jajka. Rozdrabniamy wszystkie składniki tworząc jednolitą masę i następnie dodajemy wino.
 
 
Dokładnie mieszamy i, gdy marchewka będzie prawie miękka, dodajemy majado do sosu. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
 
 
Gdy sos zgęstnieje solimy do smaku i dodajemy drobno pokrojone białko i natkę pietruszki.
 
Przed podaniem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę i smażone na oleju.
 
 
 

Źródło: www.webosfritos.es
 
Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Chetnie bym wyprobowala,jedynie z dostaniem u nas papryki wedzonej mialabym problem...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ją pominąć lub zastąpić zwykłą papryką w proszku:). Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...