20 listopada 2012

Dynia ze szpinakiem i serem feta w cieście filo

Dziś kolejny przepis z dynią. Tym razem zapiekanka, która oprócz dyni zawiera szpinak, czerwoną cebulę, pomidory cherry, czarne oliwki i paprykę chili. Warzywa przykryte są serem feta i kawałkami ciasta filo.
 

Składniki (na 1 porcję):
 
200 g dyni
6 czarnych oliwek bez pestek
50 g sera feta
1/2 czerwonej cebuli
1/2 papryki chili (świeżej lub suszonej)
kilka liści szpinaku
5 pomidorów cherry
1 arkusz ciasta filo
oliwa z oliwek
sól
 
Przygotowanie:
 
Dynie pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Oba składniki włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać pomidory pokrojone w ćwiartki oraz kawałki papryki chili. Posolić, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 20 minut (do czasu, aż dynia będzie miękka).
 
 
Następnie dodać pokrojone oliwki i umyty oraz gotowany przez kilka minut na patelni (do czasu zwiędnięcia) i odciśnięty z wody, szpinak. Całość posypać rozdrobnionym serem feta, przykryć kawałkami ciasta filo i posmarować oliwą.
 
 
Włożyć do piekarnika i piec przez około 15 minut.
 
 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...