24 listopada 2012

Curry z batatami i kurczakiem

Bataty czyli słodkie ziemniaki lub pataty pochodzą z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej.
 
W Katalonii bardzo popularne są pieczone bataty, sprzedawane jesienią i zimą w ulicznych kioskach wraz z pieczonymi kasztanami.
 
Dzisiejsza potrawa to połączenie, tych właśnie, słodkich ziemniaków z pikantnym tajskim curry.
 

Składniki (na 4 porcje):
 
2 filety z kurczaka
2 bataty
1 czerwona cebula
2 pomidory
150 g szpinaku
kilka strąków zielonej fasoli tycznej lub szparagowej
mleko kokosowe (400 ml)
zielona tajska pasta curry (2-3 łyżki)
oliwa z oliwek
 
 
Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować do miękkości.
 

 
Fasolę umyć, pokroić, zalać wodą i gotować do miękkości.
 
Na patelni, na kilku łyżkach oliwy, zarumienić cebulę pokrojoną w piórka i kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodać pastę curry i wymieszać. Następnie dodać pokrojone pomidory.

 
Smażyć przez chwilę, po czym wlać mleko kokosowe i dodać szpinak. Gdy szpinak zwiędnie dodać ugotowane wcześniej bataty i fasolę. Wymieszać i gotować przez 2-3 minuty. Podawać z ryżem, kaszą kuskus lub quinoa.
 
 
 
 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...