5 listopada 2012

Ciasto francuskie z kaszanką

Dziś proponuję ciasto francuskie z kaszanką lub z czarną butifarrą (butifarra negra). Wybrałam tą drugą wersję, bo niestety nie znalazłam kaszanki!!!.
 
Butifarra lub po Katalońsku Botifarra, to bardzo popularna, przede wszystkim w Katalonii, kiełbasa z siekanego mięsa wieprzowego. Można tutaj spotkać dwie główne grupy tej kiełbasy, przy czym każda z grup zawiera kilka jej odmian:
 
  1. Botifarra vermella, czyli czerwona, nazywana także surową lub świeżą botifarrą (botifarra crua), którą należy zagotować przed spożyciem.
  2. Botifarra cuita, czyli gotowana, którą można jeść na surowo.
  • Botifarra blanca, czyli biała zawierająca chude mięso wieprzowe
  • Botifarra d'ou, czyli z jajkiem
  • Botifarra negra, która oprócz mięsa zawiera także krew wieprzową
  • Botifarra d'arròs, czyli z ryżem
  • Botifarra de ceba, czyli z cebulą
  • Botifarra de bolets, czyli z grzybami
  • Botifarra catalana, zrobiona z tłustego mięsa
  • itd.

Składniki:
 
1-2 kaszanki lub czarne butifarry
2 małe ziemniaki
1/2 cebuli
3 jajka
orzeszki piniowe
1 płat ciasta francuskiego
oliwa
sól
 
 
Przygotowanie:
 
Cebulę drobno kroimy i smażymy na kilku łyżkach oliwy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy do miękkości.
Następnie dodajemy orzeszki piniowe oraz kaszankę lub butifarrę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
 
 
Wbijamy jajka. Mieszamy i smażymy do czasu, aż jajko się zetnie. Solimy do smaku.
 
 
 
Na środku ciasta francuskiego wykładamy farsz.
 
 
W cieście, po obu stronach farszu, nacinamy centymetrowe paski.
 
 
Nakładamy paski ciasta na farsz, tworząc ''roladę''.
 
 
Na końcu smarujemy ''roladę'' roztrzepanym jajkiem.
 
 
Pieczemy przez około 20 minut, do czasu, aż ciasto urośnie i się zarumieni, w temperaturze 180-200º C.
 
 
 

Przepis zainspirowany przepisem znalezionym na blogu: www.mibloguicodecocina.blogspot.com.
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...