18 października 2012

Ziemniaki ''po biednemu''

Ziemniaki "po biednemu" lub "w stylu biednym" czyli papas lub patatas a lo pobre, to bardzo zdrowa i prosta w wykonaniu potrawa, którą podaje się jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie serwując je na przykład z sadzonym jajkiem.
 
Oryginalna wersja zawiera ziemniaki cebulę i zieloną paprykę, ja oprócz tych warzyw dodałam czerwoną paprykę i czosnek.
 

Składniki (2 porcje):
 
3 małe ziemniaki
1 mała cebula
1/2 zielonej papryki
1/2 lub 1/4 (jeśli jest duża) czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
 
 
Przygotowanie:
 
Na gorącą oliwę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy i  smażymy przez kilka minut.
 
Dodajemy pokrojone w paski papryki. Smażymy przez kolejne 5 minut.
 
 
Dodajemy ziemniaki pokrojone w 3 milimetrowe plastry.
Solimy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
 
 
Kroimy drobno ząbek czosnku i mieszamy go z 1 łyżką octu winnego. Dodajemy do reszty składników i mieszamy.
 
 
Smażymy przez kolejne 3 minuty i gotowe.
 
 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...