29 października 2012

Morszczuk z krewetkami i "gulami"

Gula?. Na początek trochę wyjaśnień. Otóż, gula to substytut anguli, ryby z rodziny węgorzokształtnych ważącej około 1 grama i mającej około 8 cm długości.
 
Ze względu na wysokie ceny tej ryby stworzono jej substytut, w którego skład wchodzi o wiele tańsze surimi, sporządzone na bazie zmielonego mięsa białych ryb takich jak mintaj, dorsz czy morszczuk.
 
Nazwa gula, pochodzi od nazwy marki producenta substytutu anguli.
 

Składniki (na 3 porcje):
 
6 kawałków morszczuka
12 krewetek
100 g guli
łyżka mąki
4 łyżki oliwy z oliwek
3/4-1 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 suszona lub świeża papryka chili
sól
pieprz
 
 
 
Przygotowanie:
 
Na gorące 2 łyżki oliwy wrzucamy pokrojony drobno ząbek czosnku. Zarumieniamy.
 
Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy wino. Sos nie powinien być zbyt gęsty, więc jeśli zgęstnieje zbyt szybko można dodać jeszcze trochę wina lub wody.
 
 
Następnie dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i kawałki morszczuka, oprószone solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
 
 
Na osobnej patelni grzejemy 2 łyżki oliwy i zarumieniamy na niej pokrojony drobno ząbek czosnku.
 
Dodajemy pokrojoną paprykę chili i krewetki. Smażymy przez 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia i następnie dodajemy gule. Mieszamy i smażymy przez kilka minut.
 
 
Następnie mieszamy zawartość patelni z krewetkami i gulami z  rybą. Gotujemy całość przez kilka dodatkowych minut.
 
 
 
 
 
Smacznego !!!
 
Przepis oparty na przepisie Juliusa ze strony: www.canalcocina.es

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...