21 października 2012

Królik duszony w białym winie i occie z czerwonego wina

Mięso królicze zaliczane jest do grupy mięs białych o małym udziale tłuszczu. Ponadto charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i zawiera wysoki % kwasu linolenowego.
 
W związku z powyższym jest ono idealne zarówno dla osób które chcą zrzucić na wadze, jak również dla tych, którzy powinni kontrolować poziom cholesterolu.
 
Tym razem proponuję duszonego królika, w białym winie i occie z czerwonego wina z dodatkiem kaparów, sardeli, pomidorów i estragonu.

 

Składniki:
 
królik pokrojony na kawałki
3 pomidory
2 łyżki kaparów
4 sardele (anchoas)
1 szklanka białego wina
50 ml octu z czerwonego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego estragonu
2 łyżki mąki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
Kawałki królika myjemy, suszymy, solimy i obtaczamy w mące.
 
 
Zarumieniamy królika na kilku łyżkach oliwy i następnie dodajemy wino.
 
 
 
Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno pokrojony czosnek, kapary, pokrojone sardele i estragon.
 
 
 
Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut i następnie dodajemy ocet winny.
 
 
Gotujemy przez kilka minut. Podajemy z chlebem.
 
 



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...