17 października 2012

Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie pomidorowo-imbirowym

W kuchni hiszpańskiej znaleźć można wiele przepisów, które bazują się na ciecierzycy i szpinaku. Te najpopularniejsze to ciecierzyca ze szpinakiem i kiełbasą chorizo i ciecierzyca ze szpinakiem i dorszem.

Moja propozycja na dziś, to ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami z dodatkiem świeżego imbiru.
 

Składniki:
 
360 g ugotowanej ciecierzycy
150 g szpinaku
1 puszka (390 g) pomidorów, w całości lub pokrojonych
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1/2 cebuli
kawałek imbiru
sól
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
W pierwszej kolejności rozdrabniamy blenderem imbir z 2 łyżkami pomidorów.
 
 
Grzejemy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i czosnek oraz wędzoną paprykę. Zarumieniamy.
 
 
Dodajemy mieszankę pomidorowo-imbirową.
 
 
Mieszamy.
 
Dodajemy pokrojony szpinak i gotujemy na małym ogniu do momentu zwiędnięcia szpinaku, około 10 minut.
 
 
 
Dodajemy resztę pomidorów (jeśli użyliśmy pomidorów w całości należy je pokroić w kostkę) oraz liście laurowe.
 
 
Następnie dodajemy ciecierzycę wraz z wodą pozostałą z jej gotowania.
 
 
 
Na końcu dodajemy sos sojowy i solimy do smaku.
 
 
Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
 
 
 
 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...