24 października 2012

Bakłażany nadziewane szpinakiem i serem ricotta

Dziś przepis na nadziewane bakłażany trochę w włoskim stylu, bo z włoskim serkiem ricotta, szpinakiem, suszonymi pomidorami, sardelami czyli anchoas i ze świeżą bazylią. 
 

Składniki (na 2 porcje):
 
1 bakłażan
1 czerwona cebula
200 g szpinaku
150 g sera ricotta
5 suszonych pomidorów
5 sardeli w oliwie z oliwek (anchoas)
ser parmezan
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
 
 
 
Przygotowanie:
 
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż, na 2 części. Wydrążamy miąższ, który następnie drobno kroimy. Wnętrze bakłażana smarujemy oliwą i solimy.
 
 
Wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy przez około 10 minut.
 
 
Kroimy drobno cebulę, którą następnie smażymy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy pokrojony miąższ bakłażana i solimy oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Gdy bakłażan będzie miękki dodajemy pokrojone liście szpinaku.
 
 
Smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku i wyparowania wody.
 
 
Kroimy drobno pomidory i sardele. Mieszamy z serem ricotta.
 
 
Następnie dodajemy bazylię i mieszamy z resztą składników z patelni.
 
 
Nakładamy farsz na upieczone bakłażany i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez około 20 minut, do momentu zarumieniania się sera, w nagrzanym do 220ºC piekarniku.
 
 
 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...