20 września 2012

Sałatka z fig, rukoli i owczego sera

Lato powoli dobiega końca i chociaż tutaj, w Hiszpanii, temperatury są wciąż wysokie, odczuwa się nadchodzącą jesień.
 
Dni są coraz krótsze, niebo częściej pochmurne i ulice pełne spadających liści.
 
Dobrą rzeczą w tym wszystkim są pojawiające się od jakiegoś już czasu typowe dla tej pory roku owoce i warzywa tzw. frutas y verduras de temporada.
 
Jednym z nich są figi, które komponują się bardzo dobrze z delikatnymi serami np. z serem kozim.
 

Składniki:
 
8 fig
50 g koziego sera
5 orzechów włoskich
rukola

 
sos:
 
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
 
Przygotowanie:
 
Myjemy dokładnie figi i kroimy je na ćwiartki.

 
 Myjemy rukolę. Orzechy i ser kroimy.

Sos:

Mieszamy musztardę, oliwę i ocet.

 
Dodajemy miód, sok z cytryny, sól i pieprz.
 
 
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
 
 
Na dnie miski lub talerza kładziemy rukolę na niej kładziemy figi, kawałki sera i pokrojone orzechy. Całość skrapiamy sosem.
 
 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...