4 września 2012

Pieczona makrela

Makrela, po hiszpańsku caballa, zawsze kojarzyła mi się z tą w wersji wędzonej i ciekawa byłam jej smaku po upieczeniu w piekarniku.
 
Stąd właśnie dzisiejszy przepis na pieczoną makrelę z warzywami i sosem pietruszkowo-czosnkowym.
 

Składniki:
 
1 filet a makreli
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
4 małe ziemniaki
natka pietruszki
oliwa z oliwek
 
 
 
Przygotowanie:
 
Makrelę myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
 
Pietruszkę, czosnek i kilka łyżek oliwy z oliwek miksujemy na gładką masę.
 
 
Papryki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Solimy.
 
 
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół miękko. Obieramy i kroimy w plastry, które układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
 
Na ziemniaki wykładamy smażone papryki i cebulę.
 
 
Na warzywach kładziemy makrelę, którą smarujemy (wewnątrz i na zewnątrz) sosem z pietruszki, czosnku i oliwy.
 
 
Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
 
 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...