21 września 2012

Morszczuk w cydrze

Sidra czyli cydr lub jabłecznik, to napój akoholowy w postaci przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek bez dodatku cukru.
 
W Hiszpanii napój ten jest bardzo popularny przede wszystkim w Asturii i w prowincji Gipuzkoa znajdującej się w Kraju Basków.
 


Składniki (na 2 osoby):
 
4 kawałki fileta z morszczuka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,5 - 2 szklanki cydru
suszona lub świeża papryczka chili
natka pietruszki
200 g małż (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
sól
pieprz
 
 
 Przygotowanie:

Morszczuka i małże myjemy. Rybę suszymy papierowymi ręcznikami i następnie solimy i pieprzymy.

Kroimy drobno cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Papryczkę chili myjemy i usuwamy nasiona.

Na patelni grzejemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę, czosnek, natkę pietruszki i papryczkę chili.

 
 Smażymy do zeszklenia cebuli i następnie dodajemy kawałki ryby.


Wlewamy cydr, przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu przez około 20 minut (jeśli nie chcemy by potrawa była zbyt pikantna w tym momencie usuwamy papryczkę chili).



Po około 20 minutach wrzucamy na patelnię małże i przykrywamy pokrywką. Gotujemy do momentu otwarcia się małż, ruszając patelnią od czasu do czasu.


Posypać drobno pokrojoną  natką pietruszki.


 
 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...