17 września 2012

Konfitura bananowa

Zastanawiacie się czasem do czego wykorzystać dojrzałe banany, które nie wyglądają już zbyt apetycznie?.

Proponuję konfiturę bananową. Bardzo smaczna.

W Polsce banan zawsze jest bananem, niezależnie od jego pochodzenia,  natomiast w Hiszpanii są bananas, czyli te pochodzące z Ameryki Południowej i plátanos z Wysp Kanaryjskich.

Te drugie są wykorzystywane przede wszystkim jako owoc, natomiast bananas ze względu na dużą zawartoś skrobii, używa się do przygotowania potraw, niekoniecznie słodkich.

Różnią się one sposobem dojrzewania. Plátanos w procesie dojrzewania przekształcają skrobię w cukry, natomiast dojrzałe bananas mają zaledwie kilka procent cukru i około 25 % skrobii.
Poza tym, plátanos gdy dojrzewają robią się miękkie i soczyste, w przeciwieństwie do bananas, które pozostają  suche i twarde. 


Składniki:

2 banany (około 120 g)
70 g cukru (można zmieszać biały z brązowym)
50 ml wody
kilka kropli ekstraktu waniliowego
sok z 1/4 cytryny lub z 1/2 limonki

Przygotowanie:

Banany kroimy i mieszamy z sokiem z cytryny lub z limonki.


Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i płyn trochę zgęstnieje.




Dodajemy banany z sokiem z cytryny lub z limonki i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Zagotowujemy i następnie zmniejszamy ogień.



Gotować na małym ogniu przez około 30 minut mieszając od czasu do czasu i rozdrabniając banany. Należy pamiętać, że konfitura po wystygnięciu zgęstnieje.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...