21 sierpnia 2012

Sardynki w marynacie

Sardynki w marynacie, czyli sardinas en escabeche, to tradycyjne danie popularne w całej Hiszpanii.

Być może jest ono coraz rzadziej spotykane w barach czy restauracjach, ale nadal potrawa ta jest przygotowywana w wielu hiszpańskich domach.


Składniki:

8 filetów ze świeżych sardynek
5 ząbków czosnku
2 marchewki
kilka łodyg młodego czosnku
kilka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
sól
mąka
3/4 szklanki octu winnego
 oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Sardynki myjemy i papierowym ręcznikiem usuwamy nadmiar wody.

Następnie je solimy i obtaczamy w mące.


Grzejemy oliwę i smażymy sardynki na złoty kolor.



Warzywa kroimy w plastry i smażymy na oliwie wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i solą.


Po około 10 minutach smażenia, gdy warzywa będą miękkie, wlewamy do warzyw 3/4 szklanki octu i tyle samo wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.




Sardynki przekładamy do pojemnika i zalewamy marynatą.


Wkładamy do lodówki i schładzamy.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...