29 sierpnia 2012

Klopsy z mątwą

Klopsy z mątwą, czyli albóndigas con sepia lub po katalońsku mandonguillas amb sípia.

Danie to jest jednym z klasycznych dań kuchni katalońskiej zwanych "morze i góry"- mar y montaña lub po katalońsku mar i muntanya, które łączą składniki morskie (ryby i owoce morza) i lądowe lub górskie (mięso).



Składniki:

Klopsy:

400 g mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego)
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mleka
sól i pieprz



Mieszanka rozdrobniona w moździerzu:

2 kawałki gorzkiej czekolady
12 migdałów
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu



Reszta składników:

2 mątwy
1 szklanka mrożonego groszku
1 cebula
2 pomidory
1/2 szklanki białego wina
2 szklanki wywaru rybnego
mąka
oliwa z oliwek
sól i pieprz



Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki na pulpety.


Z masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące i następnie zarumieniamy na 8 łyżkach oliwy. Wyjmujemy pulpety z patelni.


Na osobnej patelni, grzejemy 4 łyżki oliwy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę mątwy. Zarumieniamy i wyjmujemy z patelni.


Zlewamy oliwę po pulpetach i oliwę po mątwach na jedną patelnię. Wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę. Zarumieniamy. Dodajemy starte na tarce pomidory. Smażymy przez około 8 minut.


Wlewamy wino. Po 2 minutach dodajemy wywar rybny. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.


W międzyczasie rozdrabniamy składniki z moździerza. Dodajemy kilka łyżek wywaru i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Mieszankę z moździerza dodajemy do składników na patelni. Mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


Gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy groszek, pulpety i mątwy.



Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...