6 sierpnia 2012

Omułki w sosie winegret z warzywami

Małże lub omułki w sosie winegret z drobno pokrojonymi warzywami takimi jak: pomidor, papryka, cebula i natka pietruszki to mejillones a la vinagreta, popularna w całej Hiszpanii potrawa podawana jako tapa lub jako sałatka.


Składniki:

1 kg świeżych omułek
1 duży pomidor
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
1 liść laurowy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu (użyłam octu balsamicznego z modeny)
natka pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:

Omułki dokładnie myjemy. Do dużego garnka wlewamy 1/2 szklanki wody i wrzucamy liść laurowy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy omułki i wlewamy wino. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu i szczyptę soli.


Przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż omułki się otworzą.

Przecedzamy omułki i wyrzucamy te które pozostały zamknięte.

Wyjmujemy omułki z muszli.


Zachowujemy niektóre muszle (te najczystrze i największe), gdyż mogą być one wykorzystane do podania potrawy.

Następnie kroimy drobno wszystkie warzywa i natkę pietruszki.



Solimy do smaku i dokładnie mieszamy.

W następnej kolejności przygotowujemy sos winegret.

Do szklanki wsypujemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę soli. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę octu. Wszystko dokładnie mieszamy (do sosu można też dodać trochę wody, która pozostała z gotowania omułek).


Wlewamy sos do miski z pokrojonymi warzywami i mieszamy.


Jak już wcześniej wspomniałam są dwa sposoby podania tej potrawy - w postaci sałatki lub w muszlach po omułkach, jako tapa.

1. sposób

Do warzyw dodajemy omułki i dokładnie mieszamy.


2. sposób

W połówkę muszli nakładamy warzywa wymieszane z sosem winegret i na nich kładziemy małżę.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...