2 sierpnia 2012

Krewetki z czosnkiem czyli gambas al ajillo

Gambas al ajillo to danie bardzo proste w przygotowaniu, serwowane jako przystawka lub jako tapa, czyli przekąska, podawana w hiszpańskich barach najczęściej do napojów.


Składniki:

200 g krewetek (mogą być mrożone)
2 ząbki czosnku
1 ostra papryka (guindilla)
natka pietruszki
oliwa z oliwek
ocet
sól

Przygotowanie:

Jeżeli używamy mrożonych krewetek należy je rozmrozić zostawiając je przez noc w lodówce.

Rozmrożone krewetki płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i następnie suszymy używając papierowych ręczników.


Obieramy 2 ząbki czosnku i kroimy drobno natkę pietruszki.


Grzejemy kilka łyżek oliwy na patelni i następnie dodajemy pokrojony czosnek i paprykę. Zarumieniamy czosnek i dodajemy krewetki, które smażymy przez około 2 minuty z każdej strony.


Dodajemy natkę pietruszki i 1 łyżkę octu.


Zarumieniamy krewetki przez dodatkowe 2 minuty. Nie należy smażyć krewetek zbyt długo gdyż w ten sposób mogą się one zbytnio wysuszyć i nie będą już takie smaczne.




Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Faktycznie, bardzo prosty przepis. Akurat mam pół opakowania mrożonych krewetek i zastanawiałam się co z nimi zrobić - teraz już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, ten przepis to klasyka hiszpańskiej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...