9 lipca 2012

Sałatka z wędzonym dorszem, ciecierzycą i szpinakiem

Dziś sycąca sałatka na gorące letnie dni, której składniki to typowe produkty składające się na popularne w wielu regionach Hiszpanii jednogarnkowe, bezmięsne danie przygotowywane w czasie Wielkiego Postu, czyli Potaje de Cuaresma (Zupa z ciecierzycy, szpinaku i dorsza - przepis tutaj).



Składniki (na 3 osoby):

150 g ciecierzycy (przed ugotowaniem)
1 jajko ugotowane na twardo
80 g wędzonego dorsza
50 g liści szpinaku
1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki w proszku (pimentón dulce)
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
ocet winny (1/2 szklanki)
oliwa z oliwek (aceite de oliva virgen extra)
sól

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez noc i następnie gotujemy do miękkości.

Wędzonego dorsza zalewamy kilkoma łyżkami oliwy i macerujemy przez co najmniej 2 godziny.


Jajko gotujemy na twardo.

Liście szpinaku dokładnie myjemy.

Ocet wlewamy do garnka. Dodajemy liść laurowy i pokrojony drobno czosnek i gotujemy do momentu, aż wyparuje około 50 % octu. W ten sposób uzyskamy ocet aromatyzowany, który użyjemy następnie do przygotowania sosu do sałatki.


Gdy zredukowany ocet ostygnie, dodajemy do niego kilka łyżek oliwy i  łyżeczkę czerwonej papryki w proszku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy sól do smaku.


Przygotowujemy półmisek (najlepiej przezroczysty), w którym układamy poszczególne warstwy sałatki.

Dno wykładamy liśćmi szpinaku, które skrapiamy sosem. Następnie kładziemy kawałki wędzonego dorsza i ciecierzycę. Przed dodaniem ciecierzycy do sałatki można ją wymieszać z kilkoma łyżkami przygotowanego wcześniej sosu, w przeciwnym razie ciecierzyca może być zbyt sucha.


Na ciecierzycę kładziemy kilka liści szpinaku, a na szpinak jajko pokrojone w plastry lub w ćwiartki. Skrapiamy całość sosem.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...