24 lipca 2012

Sałatka Pipirrana

Pipirrana to sałatka, której podstawowymi składnikami są: cebula, pomidor, zielona papryka i ogórek.

Jest ona popularna przede wszystkim w prowincjach takich jak: Granada, Jaen, Murcia czy Ciudad Real.

Oprócz podstawowych 4 warzyw wymienionych powyżej, w niektórych regionach Hiszpanii do sałatki dodaje się gotowane jajko, rybę, mięso czy nawet wędliny.



Składniki:

1 duży pomidor
1 ogórek
1 cebula
1 zielona papryka
sok z cytryny
świeża mięta
oliwa z oliwek
nasiona kminu (opcjonalnie)
sól


Przygotowanie:

Kroimy drobno i wrzucamy do miski pomidora


ogórek


paprykę


cebulę


i miętę


Następnie przygotowujemy sos. Wlewamy do szklanki około 30 ml oliwy z oliwek, dodajemy sól i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.


Wlewamy sos do miski z pokrojonymi warzywami, dodajemy nasiona kminu (opcjonalnie) i delikatnie mieszamy.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...